Επίδομα τυφλότητας σε "μαϊμού" τυφλούς

Επίδομα τυφλότητας σε "μαϊμού" τυφλούς

Αρ. Πρωτ. 6286/18.02.2010

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κύκλωμα χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών δρούσε σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας μας, με πλήρη άγνοια της διοίκησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, αρκετά ήταν τα άτομα που λάμβαναν παρανόμως το επίδομα τυφλότητας, καθώς προσκόμιζαν πλαστογραφημένα δελτία απογραφής τυφλών, φέροντας παραποιημένες σφραγίδες, ονόματα και υπογραφές ιατρών. Το χαρακτηριστικό είναι, ότι τα εν λόγω δελτία εκδίδονται μόνο από δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται δικαιούχοι του επιδόματος τυφλότητας, άτομα των οποίων η όραση δεν εμφάνιζε το παραμικρό πρόβλημα.

Μάλιστα το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτά τα επιδόματα ανέρχεται στα 37.000 ευρώ περίπου, χωρίς να έχει ακόμη επιστραφεί από τα άτομα που το λάμβαναν παρανόμως. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών, καθώς οι καταγγελίες των πολιτών είναι καθημερινές, όσον αφορά το καθεστώς υπό το οποίο λειτουργούν οι εν λόγω επιτροπές.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο  να επανεξετάσει τις περιπτώσεις ατόμων που  λαμβάνουν  επιδόματα τυφλότητας; Πως  πρόκειται να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις ατόμων που με ψεύτικα πιστοποιητικά ελάμβαναν επιδόματα τυφλότητας;

Απάντηση Υπουργείου